Varifrån kommer iPhones och tv-spel?

Discussion in 'Dator' started by iox42, 7 February 2012.

 1. iox42

  iox42 New Member

  I den senaste Monthly Review fanns där en artikel om Kina (finnes i fulltext här), och om fabriken där bland annat iPhones bygges. Det är väl ingen som inte känner till ungefär vilken typ av förhållanden som råder och vilken typ av social och miljömässig degradering som orsakas för att västerlänningar skall kunna ha sina leksaker av olika slag, men alla har kanske inte läst närmare beskrivningar; jag saxar:
  Denna typ av exploatering är förstås inte begränsad till elektronik (mer finnes att läsa direkt efter det jag citerade om tex Fords och PUMAs fabriker). Det är alltså den här typen av arbetsförhållanden och löner som många högerpolitiker i väst vill pressa arbetare att konkurera med!

  Ingen har väl missat de explosioner som dödat arbetare i Apples foxconn-fabriker nyligen, det hela kanske borde rimligen framkalla avsmak för all fina prylar som det dreglas över i tex Apple-tråden här på forumet? Om inte annat så är väl Steve Jobs geni något avsnoppat - vi kan ju se att Apple's framgångar knappast vilar på dennes fantastiska design etc.

  Ett annat problem med elektronik specifikt är ju den del speciella metaller som ingår i alla prylar, som knappast frambringas under trevliga förhållanden (wikipedia om detta). Pengar har verkligen en imponerande förmåga att dölja förhållanden som underligger sakerna folk köper!
   
  2 people like this.
 2. KidCactus

  KidCactus Administrator

  :boring:
   
  2 people like this.
 3. Snuffsis

  Snuffsis Lagarbetare

  Tror faktiskt ingen, här på wag dårå, inte vet vad Foxconn sysslar med, att det är galler på fönstren så att de inte ska kunna hoppa ut och ta självmord, och det är nät mellan byggnaderna så att de inte kan hoppa från taken osv.
   
 4. Mr Wessen

  Mr Wessen Gamer inter alia

 5. iox42

  iox42 New Member

  Hur menar du då?
   
 6. KidCactus

  KidCactus Administrator

  Jag ogillar ditt onödigt inflammatoriska sätt att posta detta på, tillsammans med din Aftonbladet-rubrik.
   
  2 people like this.
 7. Madarab

  Madarab Lite Tyler, lite Brad.

  Håller med iox.

  Någonstans måste vi börja ta ansvar för detta vansinne. Vi köper och förbrukar gigantiska mängder elektronik som sedan säljs som skräp (ibland olagligt) där man utvinner några få ädla metaller och sedan bränner resten, med svåra konsekvenser för miljön.

  Att erkänna sin delaktighet i detta är inte lätt. Men vi måste någonstans börja inse att det vi konsumerar påverkar andra. Jag tror inte denna världsordning håller särskilt länge till. Supermegakapitalisterna börjar få slut på idéer nu när deras lånelösning slutligen kollapsat.
   
  3 people like this.
 8. KidCactus

  KidCactus Administrator

  Men vad exakt håller du med om; att det inte är bra att vissa människor i världen inte har det bra? Jo det tror jag alla kan skriva under på.

  Det är ju väldigt lätt att skriva texten "vi måste börja ta ansvar", presenterat på en skärm, skrivet med ett tangentbord, kopplat till en dator, med ett nätverkskort, kopplat till en router — som alltihop med stor sannolikhet har tillverkats i just Foxconns fabriker, eller hos någon av deras konkurrenter.

  Och apropå ansvar så är just Apple det enda elektronikföretaget som samarbetar med FLA (Fair Labor Association). Förändringar kommer knappast ske över en natt, men det är åtminstone ett steg åt rätt håll.
   
 9. Limbo

  Limbo Ser INGENTING

  Kotaku har skrivit rätt mycket om Foxconn, ska se om jag kan hitta några intressanta artiklar.

  Eidt: Så där ja! Av någon anledning verkar Kotaku fokusera väldigt mycket på Microsoft. Det skulle förstås kunna bero på att det är ett amerikanskt företag, med huvudkontor som är lättare för dem att nå, men Microsofts icke-svar på frågor om fabriken lär inte precis göra att de blir mindre av en måltavla i rapporteringen.

  http://kotaku.com/5879476/do-apple-microsoft-sony-and-nintendo-really-care-do-we
  http://kotaku.com/5875359/xbox-fact...regular-production-adjustments-says-microsoft
  http://kotaku.com/5874706/report-mass-suicide-threats-at-xbox-360-plant
   
 10. KidCactus

  KidCactus Administrator

 11. Limbo

  Limbo Ser INGENTING

  Det skulle inte förvåna mig heller. Särskilt som ett par av artiklarna verkligen är skrivna så att man ska tro att det bara är Microsoft som bär ansvaret, trots att man i artiklarna kan läsa sig till att även Sony, Nintendo och Apple använder fabrikerna.
   
 12. KidCactus

  KidCactus Administrator

  Ja det är ju tyvärr så det oftast presenteras i media, vilket är väldigt tråkigt — och det är av just den anledningen jag tycker att det är lika tråkigt att iox väljer att göra exakt likadant här genom att nämna en specifik produkt i trådnamnet.
   
 13. iox42

  iox42 New Member

  Detta beror väl helt enkelt på att artikeln jag läste nämnde iPhonen, men även MS och andra företag - och för att jag var irriterad på hyllande av Steve Jobs "geni". Hursomhelst så är ju det specifika företaget helt ointressant, det hela är ju helt enkelt sund ekonomisk praxis oavsett företag.

  Att se dagens samhälle som problematiskt är alltid något! Många på högerkanten prisar ju status quo som den bästa av världar (vilket det kanske är - för dem).

  Det vore väl inte direkt mycket att be om, till att börja med, att folk skulle se sig om efter en hobby som inte förutsätter lidande och förstörelse på den här skalan? Det är rätt etiskt oförsvarbart att säga "prata kan man ju alltid men hallå, vi kan ju inte sluta köpa nya iPhones och tv-spel nån gång i månaden!" - det är ju knappast mat vi pratar om. Sen så är jag väl inte såpass naiv att jag tror att vi kan påverka genom "köpkraft" - det krävs förstås en hel del mer. Hursomhelst så lär väl framtidens värld med peak oil och klimatförändringar och global recession och allt vad det blir göra en sådan livstil möjlig för en ännu mindre minoritet.

  Kanske vore en idé att börja förbereda för det nu, och för att förstöra strukturerna som möjliggör denna typen av exploatering och rovdrift på människor och natur för rent nöjes skull, radikalt och på en gång - personligen känns det som om det kommer vara helt omöjligt att förklara för min son hur en sjundedel av jordens befolkning är undernärd samtidigt som vi sitter och plinkar på iPhones. Måtte vi snarast kunna se tillbaka på den här tiden med samma fasa som vi ser tillbaka på Förintelsen, frågandes "hur kunde man låta det hända?" etc.

  Förövrigt är det ju rätt skrattretande - och vittnande om det lönlösa i dylika försök - att Apple samarbetar med FLA och samtidigt driver nämnda Foxconn-fabriker osv, vad säger det om FLA? "jojo alltså, nu är det ju rätt dåligt i fabrikerna, men vi är påväg åt rätt håll!" ... Det krävs mer!
   
 14. KidCactus

  KidCactus Administrator

  Hur gick det med jobbet i Apple-butiken?
   
 15. iox42

  iox42 New Member

  Det går förhoppningsvis bra! Hur så? Till skillnad från tv-spel så är ju ett jobb någonting som de flesta av oss faktiskt verkligen behöver (och det är väl det faktumet som måste förändras), så jag ser inga större etiska problem med att sommarjobba som butiksbiträde i butik - problematiska arbetsplatser skulle väl vara typ militären, polisen, migrationsverket, aimpoint eller så, om något.
   
 16. Sundance Kid

  Sundance Kid Caballero

  En bild på en Foxconn fabrik.
  [​IMG]
   
 17. Fuzzy

  Fuzzy Multiball all day long

  Tyvärr är det väl så att för många rycker på axlarna och lyssnar till de som säger att det redan är kört.

  Fuzzy har ivf gjort tillräckligt för att rädda den här puckade civilisationen....
   
 18. KidCactus

  KidCactus Administrator

  http://www.engadget.com/2012/02/13/apple-opens-up-inspection-of-its-foxconn-plants-to-fair-labor-as/

  Men vad vet jag, det kanske är ett steg åt fel håll...
   
 19. iox42

  iox42 New Member

  Imponerande! Så nu får man alltså inspektera förhållandena? Ärligt talat, sådana här åtgärder bleknar ju fullständigt i jämförelse med vad de försöker åtgärda - typ som att slänga ett glas vatten på ett övertänt hus.


  Om det handlade om en person (vilket det ju gör, rent juridiskt), vad skulle vi tycka då? "Ja, jag håller de här människorna fångna större delen av dagen under hemska förhållanden och tjänar snormycket pengar på deras lidande och utsatthet." MEN HAHA! Nu ska vi iallafall få titta på och bedöma! Kanske kan arbetarna få två hinkar vatten att "duscha" i istället för en efter internationella påtryckningar!
   
 20. Limbo

  Limbo Ser INGENTING

  De verkar ju göra mer än Microsoft i alla fall, som vad jag kan minnas inte har sagt mer än typ "Vi tycker att folk ska ha det bra i våra fabriker", eller för den delen Sony och Nintendo, som inte verkar bry sig om att säga något alls.